”Projektin voittaminen vaati erittäin vahvoja referenssejä ja projektisalkkua. Tiesimme että meillä GTK:lla kumppaneinemme ne oli, mutta oli kova vaatimus todistaa mitä kaikkea referenssit sisälsivät. Saimme kaiken kuitenkin hyvin kasaan ja voitettiin projekti”, kertoo Henry Vallius, GTK:n erikoistutkija.
EU:lla ja Kiinalla on käynnissä merialueiden kansainvälistä hallintoa edistävä yhteisprojekti EMODnet Partnership for China and Europe -projekti (EMOD PACE). EMOD PACE -projektissa kehitetään uusia datakokonaisuuksia ja parannetaan keinoja merihavainto- ja merialan asiantuntijoiden tiedon jakamiselle. Lisäksi projektissa tutkitaan ja jaetaan tietoa muun muassa laivaliikenteen vaikutuksesta Kiinan ja Aasian rannikoille.
Aktiivisuus kannattaa
GTK on ollut aktiivisena jäsenenä EMOD PACE:n toimintaa koordinoivassa EMODnet Sihteeristössä sen perustamisesta vuodesta 2014 lähtien, ja Vallius on aktiivisesti rakentanut yhteistyösuhteita eri toimijoiden kanssa. ”Hyvät yhteistyösuhteet ja kumppaneiden osaamisen ymmärtäminen on erittäin tärkeää, kun yhdessä osallistutaan tarjouskilpailuihin”, sanoo Vallius.
Projektin rahoitus oli osa EuropeAid-rahoitusta, joka on nykyisin osa Global Europe -rahoitusta. Projektin koko on 3,5 miljoonaa euroa, josta GTK:n sopimuksen arvo on 160 000 euroa. GTK on EMOD PACE -projektin partneri, mutta käyttää osan sopimuksen arvosta alihankintaan Tanskan geologiselta tutkimuskeskukselta. Projekti alkoi vuonna 2020 ja sen kesto on 30 kuukautta.
Rahoitusprosessi kesti noin vuoden ja sitä täytyi hakea kilpailutuksen kautta. GTK osasi odottaa kilpailutuksen avautumista hyvissä ajoin, joten tarjous saatiin lopulta kasaan muutamassa viikossa.
Projektin yhtenä tavoitteena on konseptoida kansainvälinen merialueita kattava data ja merialueiden datasta jalostettavat tuotteet, ja julkaista ne vapaasti saatavasti. Euroopan komissiolla, projektin rahoittajalla, on toive, että kaikki kartat olisivat tulevaisuudessa standardoituja ja data avointa. Toiveena on synnyttää muita vastaavia projekteja eri puolilla maailmaa. Euroopan komissio on Valliuksen mukaan keskustellut vastaavasta muun muassa Brasilian kanssa.
Avain maailmalle
EMOD PACE -projekti ja EMODnet-verkosto ovat Valliuksen mukaan GTK:n merigeologian tiimille avain maailmalle. Vallius korostaa verkoston tärkeyttä yhteisen tavoitteen saavuttamiseksi. EMODnet-verkostossa on pyritty siihen, että jäsenet päättävät yhdessä millä konsortiolla eri projekteihin lähdetään. Lähtökohtana on, että mahdollisimman moni jäsen otetaan mukaan. ”Verkoston ylläpitäminen ja yhteistyö EU-kumppaneiden kanssa on tärkeämpää kuin muutamat eurot. Yhteistyöllä saamme kaikki enemmän”, kuvailee Vallius.
Muita EU-rahoitusta tavoittelevia yrityksiä ja organisaatioita Vallius kehottaa keskittymään seuraamaan oman alansa EU-rahoitusta, etsimään kumppaneita ja verkostoja sekä panostamaan suunnitteluun. Myös riskejä kannattaa ottaa.
Vanhempaa tutkijaa, Henry Valliusta, Geologian tutkimuskeskuksesta haastateltiin toukokuussa 2021.
Juttusarja esittelee EU-rahoitusta ja palveluita, joita suomalaiset yritykset ovat käyttäneet EU-alueen ulkopuoliseen kansainvälistymiseen.
Juttusarjan teettämisen on rahoittanut Suomen Ulkomaankaupan Edistämisrahasto (SUE).