Siirry sisältöön
Blogi 06.10.2022

Kansalaisyhteiskunta on kriittisessä roolissa demokraattisten arvojen toteutumisessa

Murroksen keskellä yhteiskunnan sektoreiden raja-aitoja tulee häivyttää ja poikkialaista yhteistyötä lisätä. Kolmannen sektorin toimijat ovat avainasemassa kansalaisten tasa-arvon toteutumisessa sekä osallistumismahdollisuuksien kehittämisessä.
Kirjoittaja
Veera Koskinen

Asiantuntija

veera.koskinen (at) businessfinland.fi
puh. +358 50 476 9929

Olen pohtinut viime aikoina paljon toimintaympäristössämme tapahtuvia muutoksia ja miettinyt, miten voisimme vallitsevassa tilanteessa paremmin tukea kolmannen sektorin toimijoita EU-rahoituksen hyödyntämisessä. Rakentaessani kolmannen sektorin EU-rahoituksen infopäivämme sisältöä olen tunnistanut ongelmia, jotka liittyvät esimerkiksi verkostoitumiseen tai rahoitusosaamiseen. Oletko sinä miettinyt, millaisia ulottuvuuksia viime vuosina myllänneeseen muutokseen liittyy?

Muutos sekä innovaatio- ja kehitystyö muodostavat mielestäni kehän. Olemme yhteiskuntana pyrkineet jo pitkään paitsi ennakoimaan muutosta, myös luomaan ja ohjaamaan muutosta kehittämällä uutta. Pitkään tämä tuntui eräänlaiselta normaalitilalta. Viime vuosina olemme kuitenkin siirtyneet olosuhteiden pakosta reaktiiviseen tilaan, jossa muutos määrittää kehitystyötarpeita. Pystymme huonosti ennakoimaan tulevaa ja joudumme kehittämään uusia toimintatapoja reaktiona jo alkaneelle toimintaympäristön muutokselle.

Tässä hatarasti hallittavan muutoksen tilassa palaamme kehittämistyössä perusarvojen äärelle. Eurooppalaiset arvot, kuten demokratia ja osallistuminen, tasapuoliset kouluttautumis-, ja työllistymismahdollisuudet, sukupuolten tasa-arvo ja syrjinnän ehkäiseminen tuntuvat nousseet keskustelun aiheeksi täysin uudella tavalla. Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen nosti unionin tilaa käsittelevässä puheessaankin syyskuussa 2022 demokratian ja sen jatkuvuuden turvaamisen yhdeksi keskeiseksi yhteiseksi tehtäväksemme eurooppalaisina. Miten voimme turvata näiden arvojen toteutumisen ja jatkuvuuden?

Kansalaisyhteiskunnan tulee olla vahvemmin mukana TKI-työssä

Kun puhutaan unionin arvoista, kansalaisyhteiskunnan rooli on kriittinen. Yhteiskunnallinen osallistuminen ja osallisuuden tunne ovat länsimaisen demokratian ytimessä. Kokemukset yhteiskunnallisista vaikutusmahdollisuuksista syntyvät paikallisesti ja alueellisesti. Kokemukset syntyvät, kun toimimme yhdessä ihmisinä ja kohtaamme toisemme kasvokkain. Ne syntyvät keskustelun, koulutuksen ja yhdessäolon kautta. Yhteiset arvomme lujittuvat, kun ihmisten käsitykset muuttuvat suvaitsevaisemmiksi ja yhteiskunnallinen päätöksenteko perusteluineen on läpinäkyvää. Siten taistelemme parhaiten disinformaatiota vastaan.

Kun puhutaan unionin arvoista, kansalaisyhteiskunnan rooli on kriittinen.

Innovaatio- ja kehitystyössä kansalaisyhteiskunnalliset toimijat ovat ehdottomasti avainroolissa. Paikallisesta kansainväliseen, järjestöillä, säätiöillä, liitoilla ja seuroilla on paras tieto siitä, mitä kentällä tapahtuu. Kolmannella sektorilla on kyvykkyys kehittää ratkaisuja haasteiden taklaamiseen ja yhteiskunnallisen ulottuvuuden kehittämiseen. Kukaan meistä ei tosin pysty kehittämään uutta yksin. Näen, että yhteistyössä on yksittäistä tekijää enemmän voimaa. Pyrimmekin jatkossa täällä EU-rahoitusneuvonnassa auttamaan kansalaisyhteiskunnallisia toimijoita verkostoitumaan yhä poikkialaisemmin ja luovemmin, muodostamaan menestyksekkäitä hankekonsortioita, jotka tuottavat uusia toimintatapoja ja työkaluja yhteiskunnan muutoksiin sopeutumiseen. Mitä muuta voisimme tehdä auttaaksemme teitä toimijoita operoimaan tällä muutoksen kentällä?

Tervetuloa EU-rahoitustiedon ja vertaisverkostojen ääreen 27.10.

Yhteistyössä sisäministeriön, työ- ja elinkeinoministeriön, oikeusministeriön ja Suomen Akatemian kanssa järjestämme 27.10.2022 infotilaisuuden Helsingissä, jossa voit kuulla EU:n rahoitusohjelmista ja tulevista rahoitushauista, sekä keskustella ja verkostoitua muiden suomalaisten julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Tätä kautta pyrimme lisäämään suomalaisten tekemää innovaatio- ja kehitysyhteistyötä. Toivon, että mahdollisimman moni teistä alan toimijoista tulee paikalle kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta.

Ota yhteyttä!

Haluatko kartoittaa EU-rahoitusmahdollisuuksia tai keskustella lisää muuttuvasta toimintakentästä ja tarpeistanne? Vastaan mielelläni kysymyksiin ja neuvon EU-rahoituksessa!

Ota yhteyttä!