Digitaalinen Eurooppa on uusi ohjelmakaudella 2021–2027 alkanut ohjelma, joka tukee digitaalisten valmiuksien kehittämistä ja teknologioiden käyttöönottoa erilaisten avustusten ja hankintojen kautta.
Digitaalinen Eurooppa on uusi ohjelmakaudella 2021–2027 alkanut ohjelma, joka tukee digitaalisten valmiuksien kehittämistä ja teknologioiden käyttöönottoa erilaisten avustusten ja hankintojen kautta. TKI-toiminnan sijaan ohjelma keskittyy digiteknologian laajamittaisen käytön edistämiseen, eli se kuroo umpeen digiteknologian tutkimusten tulosten ja niiden markkinoille saattamisen välistä kuilua.
Ohjelman konkreettisena tavoitteena on lisätä Euroopan digitaalista kapasiteettia ja digitaalisia ratkaisuja, ja siten mahdollistaa digitaalista ja vihreää siirtymää. Ohjelman avulla vahvistetaan EU:n resilienssiä, selviytymiskykyä ja digitaalista strategista itsenäisyyttä.
Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta rahoitetaan hankkeita viidellä keskeisellä osa-alueella:
Ohjelma täydentää muita digitalisaatiota tukevia ohjelmia, kuten TKI-ohjelma Horisontti Eurooppaa ja Verkkojen Eurooppa (CEF) -ohjelmaa.
Digitaalisen Euroopan hakujen konsortiokriteerit vaihtelevat hauittain: kriteerit määritetään kussakin hakutekstissä. Lähtökohtaisesti ohjelma tarjoaa mahdollisuuksia toimijoille, jotka pystyvät vastaamaan sen suureen skaalaan, eri teknologiapainotukseen sekä valittuihin substansseihin.
Digitaalisen Euroopan ohjelmakausi 2021–2027 toteutetaan kolmen työohjelman avulla: 2021–2022, 2023–2024, 2025–2027. Kukin työohjelma kohdistuu osaan viidestä keskeisestä osa-alueesta. Ohjelmaan kuuluu yhteisrahoitusta jäsenmailta ja tarvittaessa myös yksityiseltä sektorilta. Ohjelman tarjoama rahoitusosuus vaihtelee hakukohtaisesti hanketyypeittäin:
Ajantasaisimmat tiedot ohjelmasta löytyvät Euroopan komission sivuilta.
Digitaalinen Eurooppa -ohjelmasta rahoitetaan myös eurooppalaisia digitaalisia innovaatiokeskuksia, jotka toimivat digi-investointeja ja PK-yritysten digitalisaatiota vauhdittavina palvelukeskuksina. Suomesta valittiin alkuvuonna 2022 neljä innovaatiokeskusta: