Siirry sisältöön
Uutinen 31.10.2023

Pk-yrityksille suunnatut EU-rahoitusohjelmat vihreään kasvuun

Euroopan unioni rahoittaa vihreää siirtymää nyt usean ohjelman voimin. Rahoitusta on mahdollista saada tutkimus- ja kehitysprojektiin, ratkaisun kaupallistamiseen ja skaalaukseen sekä investointiin.

Millaisia rahoitusmahdollisuuksia EU tarjoaa pk-yrityksille vihreän siirtymän alalla?

Horisontti Eurooppa 

Horisontti Eurooppa on EU:n tutkimuksen ja kehityksen puiteohjelma vuosille 2021–2027. Ohjelmasta rahoitetaan laajoja eurooppalaisia konsortioprojekteja, jotka etsivät ratkaisuja mittaviin globaaleihin haasteisiin. Tyypillisesti Horisontti-projekteissa tekevät yhteistyötä pk-yritykset, suuryritykset sekä yliopistot ja tutkimuslaitokset.

Noin kolmannes Horisontti Euroopan 95 miljardin euron budjetista ohjataan ilmastonmuutoksen torjuntaan ja vihreän siirtymän projekteihin.

Ohjelmaan kuuluu lisäksi Euroopan innovaationeuvoston (EIC) tarjoama EIC Accelerator -rahoitus voimakasta kansainvälistä kasvua hakeville deep tech -alan pk-yrityksille. EIC Accelerator on suunnattu ennen varsinaista kaupallistamista tapahtuvaan uusien, innovatiivisten ratkaisujen testaukseen, validointiin, pilotointiin ja skaalaukseen.

Innovaatiorahasto

Innovaatiorahasto jakaa yritysten riskiä ja tarjoaa avustusta innovatiivisten vähähiilisten teknologioiden kaupallistamiseen ja skaalaukseen, erityisesti laitosinvestointeihin. Suurille (>7,5 MEUR) ja pienille (<7,5 MEUR) hankkeille on erilliset hakukierrokset. Rahaston tuen saaminen edellyttää konkreettisia ja mitattavia päästövähennyksiä sekä riittävää projektin teknologista ja taloudellista maturiteettia.

LIFE-ohjelma

EU:n ympäristön- ja luonnonsuojelun sekä ilmastotoimien rahasto LIFE tarjoaa yrityksille relevantteja rahoitusmahdollisuuksia esimerkiksi bio- ja kiertotalouden ja ilmastonmuutoksen hillinnän aloilla. Rahoitus kohdistuu ratkaisujen demonstrointiin, käyttöönottoon ja kaupallistamiseen, sekä esimerkiksi politiikkatoimien ja lainsäädännön kehittämiseen, toimeenpanoon ja seurantaan. Sekä konsortiokriteereiltään että projektin sisällön näkökulmasta LIFE on varsin joustava ohjelma.

Eureka-verkosto

Eureka on kansainvälinen julkisten rahoittajien verkosto, jonka tarkoituksena on mahdollistaa yrityksille kansainvälisiä ja markkinalähtöisiä tutkimus- ja kehitysprojekteja. Suomalaisia yrityksiä ja tutkimuslaitoksia Eureka-projekteissa rahoittaa Business Finland. Eureka-yhteistyötä toteutetaan Eurostars-projekteina, Eureka-klusterihankkeina tai yksittäisinä Eureka-projekteina.

Euroopan aluekehitysrahasto

Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR) on EU:n koheesiopolitiikan väline, joten toimenpiteet pyrkivät vahvistamaan maakuntien TKI-toimintaa, tukemaan pk-yritysten investointeja sekä kasvua ja kansainvälistymistä. Kuluvalla ohjelmakaudella on selvä digitalisaation ja vihreän siirtymän painotus. EAKR-rahoitusta haetaan ELY-keskuksilta.

InvestEU

Markkinaehtoisen InvestEU-ohjelman rahoitus kanavoituu Euroopan investointipankin (EIP) ja sen tytäryhtiön Euroopan investointirahaston (EIR) erilaisten rahoitusinstrumenttien kautta. EU:n rahoitus pyrkii ohjaamaan ja aktivoimaan markkinoita investoimaan yhteiskunnallisesti merkittäviin, ympäristöllisesti kestäviin painopisteisiin. EU:n laina- ja takausinstrumentit soveltuvat eri kokoluokan yritysten rahoituslähteiksi.

Rahoitusta voi saada vain hakemalla

EU:n ilmastotoimet luovat kysyntää uusille ratkaisuille, johon suomalaisten yritysten kannattaa tarttua. Eurooppalaiset kilpailijat tekevät sen nimittäin varmasti. Kannattaa myös muistaa, että eurooppalainen TKI-yhteistyö ei tarkoita pelkästään rahaa, vaan samalla saa pääsyn alan keskeisimpiin verkostoihin ja osaamiseen.

Kansallisia neuvontapalveluita kannattaa hyödyntää, sillä asiantuntijaverkosto tuntee EU-rahoituskentän ja pystyy tunnistamaan rahoitusmahdollisuuksia ja tukemaan projektia sen elinkaaren eri vaiheissa.

Business Finland tarjoaa myös valmistelurahoitusta Horisontti Euroopan ja Euroopan puolustusrahaston hankkeisiin.

Ota yhteyttä EU-rahoitusneuvontaan

Ota yhteyttä Horisontti Euroopan kansalliseen yhteystoimistoon